Inspiratie - voorbeeldproject

Zelfvertrouwen en energie!

Aan de H.J. van Opstallstraat in Rijssen is DAC Het Punt gevestigd, een dagbestedingslocatie voor lichamelijk of verstandelijk gehandicapten. Iedereen met een indicatie (vanaf ca. 18 jaar) is welkom. Daarnaast zijn er stageplekken voor leerlingen van het speciaal onderwijs.

 

Begeleider Erika Oosting vertelt enthousiast over de verschillende ‘afdelingen’: een huiskamer, bakkerij, fabriek en keramiekwerkplaats. In deze ruimten biedt Het Punt een zinvolle dagbesteding voor elke cliënt, op maat. Erika: “Door goed te luisteren kun je elke cliënt een mooi aanbod doen, waar hij of zij zich goed bij voelt. Je ziet de mensen opbloeien. De nuttige daginvulling, ergens bijhoren en voelen dat je van betekenis bent, geeft hen veel zelfvertrouwen en energie.”

Samenwerking

Naast de ‘binnenactiviteiten’ werkt Het Punt samen met diverse organisaties. Zo ondersteunt een groep cliënten wekelijks voetbalvereniging Excelsior met het schoonmaken van de kleedkamers en het vouwen van de was voor het eerste elftal. Ook helpen cliënten met klusjes bij o.a. het Parkgebouw en verschillende bedrijven, zoals Aveco De Bondt en landgoed De Elsgraven. “Het mes snijdt aan twee kanten,” legt Erika uit, “de cliënten verbreden hun netwerk en de organisaties leren onze mensen kennen. Zo motiveren we elkaar!”

 

Buurt

Nog een mooi voorbeeld van synergie: De tuin van Het Punt is opengesteld voor de wijk. Samen met de buurtbewoners werd de tuin prachtig opgeknapt. Kinderen uit de buurt spelen er en hebben contact met de cliënten. Er heerst een gemoedelijke sfeer, waarin men elkaar op een leuke manier kan leren kennen.

 

Marktkraam

Sinds kort wordt op elke donderdag en vrijdag van 10 – 15 uur een kraampje opgezet in de tuin van het Punt. Daar verkopen de cliënten o.a. lekkernijen uit de bakkerij en eigengemaakt servies. Iedereen is welkom. Bestellingen graag telefonisch doorgeven.

 

De Kracht van BuurtKracht

BuurtKracht ondersteunt DAC Het Punt, brengt mensen bij elkaar en geeft tips. Ook helpen ze om de weg te vinden bij het invullen van formulieren voor ondersteuning en/of subsidies.

 

Erika: “De ondersteuning van BuurtKracht betekent veel voor ons. We kunnen altijd bij hen aankloppen, ze staan direct voor ons klaar. Dat doen ze ook proactief, ze denken steeds mee in nieuwe kansen en mogelijkheden. Omdat ze onze organisatie goed kennen, weten ze precies wat bij ons past.

 

BuurtKracht heeft ons o.a. geholpen de buurt te betrekken bij het onderhoud van de tuin, het leggen van contacten met diverse organisaties en het invullen van formulieren. Daarnaast zijn ze onze inspiratiebron. Zo bezocht een groepje cliënten, samen met Kristina van BuurtKracht, een inspiratietuin in Deventer. Daar deden we met elkaar mooie ideeën op voor de inrichting van de tuin bij Het Punt.

 

Kortom, de mensen van BuurtKracht inspireren ons voortdurend om nieuwe stappen te zetten