Interview (ex-)medewerker

“Je kunt meer dan je denkt!”

Jan Smit is ruim een jaar lid geweest van het BuurtKlusKrachtteam. En hij ontdekte daar nieuwe kanten van zichzelf!

Jan: “Na 40 jaar als kwaliteitscontroleur in de elektrotechniek verloor ik mijn baan, omdat mijn werkzaamheden ondergebracht werden in lagelonenlanden. Dan ben je wel even van slag…”

Jan vulde zijn dagen de eerste tijd met klussen in en om het huis. “Op een gegeven moment ben je daar wel klaar mee,” lacht hij. Jan ging op zoek naar vrijwilligerswerk, met als doel van daaruit een betaalde baan te vinden. In eerste instantie vond hij een klus als chauffeur van een buurtbus. Dat beviel hem uitstekend, maar dit bood onvoldoende zekerheid.

 

Plezier

Jan liet zich niet uit het veld slaan en vervolgde zijn online zoektocht. Zo kwam hij in contact met BuurtKlusKracht. Het klikte met Gert-Jan van den Berg en vanaf dat moment werd Jan een vast teamlid. De tuin en het onderhoud daarvan hebben Jan nooit kunnen bekoren: “Niets voor mij, dacht ik altijd. Maar ik werd de eerste dag al ingezet in het groenonderhoud. Toen heb ik me wel even afgevraagd of dit wel iets voor mij was. Maar tot mijn grote verbazing kreeg ik er al heel snel plezier in. Uiteindelijk vond ik het werken in tuinen echt het leukste van alle taken die BuurtKlusKracht heeft. ”

 

Leren van elkaar

Het werk is afwisselend en je leert zelf ook elke dag, zo heeft Jan ervaren: “Het is een mooie gevarieerde groep, met ieder zijn eigen expertise. Zo leer je van elkaar en kom je erachter dat je veel meer kunt dan jezelf eigenlijk had gedacht. En onderling is er veel plezier. Je moet wel tegen een geintje kunnen als je hier werkt, maar dat paste juist bij mij!” Jan vond het ook leuk om zoveel verschillende mensen te mogen ontmoeten: “Het werk is gevarieerd en ieder adres is weer anders. Schilderijen ophangen, bedrading aanbrengen, een schilderklusje of een kleine bestrating aanbrengen. Die variatie is leuk en ik vond het mooi om zoveel verschillende mensen te spreken.”

Het werk geeft veel voldoening, legt Jan uit: “Mensen zijn blij dat je iets voor hen hebt opgelost. Dat geeft een goed gevoel. Maar hoe leuk het ook is, die betaalde baan was wel het uiteindelijke doel. BuurtKlusKracht is daar voor mij een mooie opstap in geweest.’ 

 

Interview klant

Hockeyvereniging: extra vierkante meters stoep dankzij BuurtKlusKracht

Het team van BuurtKlusKracht werkt, volgens vaste afspraken, regelmatig voor de hockeyclub in Holten. De nadruk ligt daarbij op het groenonderhoud van het terrein.