Inspiratie - voorbeeldproject

Gezond én gezellig: Wandelgroep ‘Kuier Deur’

Annie van Dolder is deelneemster van een wandelgroep, ontstaan vanuit het programma Kuier Deur, een georganiseerde wandelgroep met ondersteuning van BuurtKracht. Een mooi voorbeeld van een initiatief dat beweging stimuleert, mensen bij elkaar brengt en waarvan een preventieve werking voor de gezondheid van uitgaat.

 

De groep startte in 2019 op initiatief van Marjan Freriks in samenwerking met BuurtKracht, met als doel: het wandelen van 10 km- (hardloop)route van de Diepe Helloop. Annie van Dolder: “We bouwden het langzaam op, en zo ging het eigenlijk vanzelf. In een groepje praat je met elkaar en kom je soms zelfs tot hele mooie gesprekken. Voor je het weet wandel je tien kilometer!”

Toen de Diepe Hel erop zat, besloot de groep verder te gaan. Met een wandelcoach van BuurtKracht wordt er nu twee keer, en in de zomer zelfs drie keer, per week, gewandeld. Deelnemers kunnen kiezen uit afstanden van vijf of acht kilometer. De start is om 09.00 uur in Holten, de extra wandeling in de zomer is een avondloop.

 

Coaches

Er zijn meerdere coaches, die de groep begeleiden. Een van hen is Riet Schuppert: “Niemand loopt alleen. Ook als een deelnemer slechts twee kilometer kan of wil lopen, blijft er altijd iemand bij hem of haar.” De coaches stippelen de verschillende, vaak bosrijke, routes uit. Bijzondere plekken, die je misschien als sololoper niet zo snel ontdekt. Ook zijn er wisselende opstartpunten, om zoveel mogelijk variatie in de routes te hebben. Daarnaast begeleidt de coach de verschillende oefeningen voor en tijdens het wandelen.

 

BuurtKracht

Dankzij BuurtKracht is het initiatief gestructureerd en gaat er bijvoorbeeld altijd een EHBO-koffertje mee op pad. Voor de deelnemers zijn er geen kosten. Wel betalen ze elke wandeling een euro, als ‘spaarpotje’ voor een kop koffie na afloop.

 

Voor iedereen

En dan nog even dit: “Kuier Deur heeft soms het imago van ‘oude mensen die anders op de bank blijven zitten’, maar dat is geenszins het geval”, benadrukt Annie, “Mensen van verschillende leeftijden wandelen mee, iedereen is welkom.”

 

Stimulans

De dames Schuppert en Van Dolder blijven voorlopig nog wel doorwandelen. Riet:“Het is een laagdrempelige groep, waarbij je makkelijk aansluiting vindt. Ook is het fijn een stok achter de deur te hebben. Dat is een stimulans! De wandelingen gaan immers altijd door, behalve bij extreme weersomstandigheden.” Annie vult aan: “We hopen in de toekomst meer interactie met wandelgroepen in de regio te krijgen en aan evenementen deel te nemen. Kortom, volop mooie vooruitzichten voor leuke en nuttige activiteiten. Dankzij Kuier Deur wandel ik nu elke dag. En voel ik me een stuk fitter dan voorheen!”

Meer weten?

Ingrid Schulting, beweegcoach BuurtKracht, 06-17482957