Tanja Paffen

Manager Wonen bij Viverion

Waarom is jullie organisatie partner in BuurtKracht?

Viverion is onder andere partner van BuurtKracht omdat één van onze kernwaarden ‘We doen het samen’ is. We werken samen en maken verbinding. Hierdoor weten we beter wat er speelt en hebben wij de mogelijkheid om onze huurders, daar waar het nodig is, meer ondersteuning te bieden.  

In BuurtKracht steken we er met andere partners en partijen, die een positieve bijdrage leveren aan het leven in wijken, samen de schouders onder om initiatieven en de ideeën van bewoners in wijken te faciliteren. We bundelen onze krachten, kennis en competenties. Ik zeg dan: ‘1+1=3’!

Wat vind jij de grootste/mooiste prestatie van BuurtKracht tot nu toe?

Inmiddels zijn er zoveel initiatieven dat ik er niet één uit kan pikken die voor mij het bijzonderst is. Ik ben vooral onder de indruk van de hoeveelheid en de creativiteit. Maar als ik er toch één uit moet lichten, dan ‘BuurtKlusKracht’. Dit is een mooi voorbeeld van hoe we mensen bij elkaar brengen. BuurtKlusKracht bestaat vooral uit (vrijwillige) medewerkers, vaak met een langere afstand tot de arbeidsmarkt en die toch graag een maatschappelijk bijdrage willen leveren. Wij hebben bewoners in wijken die soms klussen hebben die ze zelf niet kunnen uitvoeren. Een mooie match. Veel van onze huurders hebben hier gebruik van gemaakt en zijn erg tevreden over en blij met de ondersteuning en het resultaat.

Welke ambities hebben jullie nog voor/met BuurtKracht?

In 2022 gaan we verder invulling geven aan de ‘Wijk van de Toekomst’, BuurtKracht is hier onderdeel van. Veel van de partijen in BuurtKracht hebben een eigen rol in ‘Wijk van de Toekomst’.  In onze samenwerking als stuurgroep BuurtKracht zie ik vooral een rol en meerwaarde daar waar het participatie van bewoners betreft. De wijk Zuid is een wijk met vele uitdagingen, juist door de samenwerking en het kijken en doen over onze eigen organisatiegrenzen heen kunnen we hier het verschil maken.

Hoe zou je jezelf als buurtbewoner omschrijven?

Ik ben natuurlijk zelf ook een buurtbewoner. Ik woon in een gezellige jaren ’50 wijk in Apeldoorn. Eén keer per week loop ik ’s ochtends hard met een paar buurvrouwen. We hebben met meerdere buren een groepsapp waar van alles en nog wat wordt gedeeld. Niks moet, maar veel kan. Als iemand Corona heeft zijn er altijd mensen die boodschappen doen, koken, noem maar op. Meerdere keren per jaar organiseren we wat samen met de buurt. Van een pizza oven voor de buurt tot een speurtocht voor de kinderen. Ik geniet ervan om in een buurt te wonen waar mensen het goed hebben met elkaar en naar elkaar uitkijken.