Inspiratie - voorbeeldproject

Wereldmeiden:
ontmoeten én sporten!

In een vreemd land, waar je nauwelijks mensen kent, sporten met anderen? Dat valt niet mee, zeker niet als je de taal (nog) niet goed spreekt. Toch zijn persoonlijk contact, een sociaal netwerk én beweging essentieel om je goed te voelen. Je plaats in de maatschappij stevig in te nemen en energiek in het leven te staan.

BuurtKracht werkt daarom graag mee aan het project Wereldmeiden. Een divers samengestelde groep vrouwen sport wekelijks met elkaar, gedurende een jaar. Wereldmeiden is er speciaal voor meiden met een vluchtelingenachtergrond. Zo helpen we hen een eventueel isolement te doorbreken, mee te doen en zich fit te voelen. Dat helpt hen nog gemotiveerder deel te nemen aan sociale netwerken en zichzelf te ontwikkelen. Het is mooi om te zien hoe zo nieuwe vriendschappen ontstaan. Plezier staat bovenaan!

In het project Wereldmeiden brengen we twee groepen samen:

  • De deelnemers: meiden die nog maar net in Nederland zijn en bezig zijn met hun inburgering.
  • De instructrices: meiden die al enige tijd in Nederland wonen en bekend zijn met de Nederlandse sportwereld. Zij geven les in het kader van hun Maatschappelijke Diensttijd (de MDT’ers)*

BuurtKracht werkt in dit project nauw samen met Huis voor Beweging en Sportservice Overijssel. Daarnaast verlenen verschillende lokale sportverenigingen hun medewerking.

Via deze samenvatting en via deze website vind je meer informatie over het project Wereldmeiden.

*Over MDT

Wereldmeiden is een project in het kader van het Actieprogramma Maatschappelijke Diensttijd van de Rijksoverheid. Hiermee wil de overheid de talenten van jongeren inzetten om via maatschappelijke projecten bij te dragen aan een sterke en betrokken samenleving. Huis voor Beweging heeft een subsidie ontvangen om in een proeftuin samen met jongeren te experimenteren met het concept Maatschappelijke Diensttijd. Op basis van de ervaringen maakt de overheid een meer definitief ontwerp. In het voorjaar van 2020 is de maatschappelijke diensttijd ingevoerd.

“Nieuwe mensen ontmoeten, minder stress”

Eén van die wereldmeiden is de 20-jarige E* uit Syrië. Ze kwam eind 2019 naar Nederland en woont in Rijssen, samen met haar man. Ook haar schoonouders wonen in de buurt. Ze zorgt met veel liefde voor haar zieke schoonmoeder.

E wil graag ‘meedoen’ in Nederland. Helaas gooide de coronapandemie roet in het eten voor o.a. de Nederlandse taallessen. Ze popelt om de taal goed te leren spreken want realiseert zich dat dit de sleutel is tot je plek in de samenleving en het leggen van contacten. Ook hoopt ze financieel onafhankelijk te worden en een studie te gaan volgen. Ze kwam via Nibal Alabasi, de tolk/stagiaire van ViaVie Welzijn, die haar man regelmatig sprak, in contact met Wereldmeiden.

Stress

“Het is heerlijk om samen te sporten, ook al moest dat het afgelopen jaar soms online. Ik heb andere Syrische en Nederlandse vrouwen leren. Het is altijd gezellig. Voor mij is het echt een uitje om met de tien andere ‘Wereldmeiden’ te sporten. Ik vind sporten leuk en merk dat ik me fitter voel. Het helpt tegen stress en daarom wil ik ook graag blijven sporten als dit project is afgelopen.”

Fitness

Ze maakte kennis met o.a. yoga, fitness, joggen, dansen, taekwondo, etc. Haar favoriet is fitness. Liefst in een groepje, binnen of buiten de sportschool. Ze vindt het jammer dat ze, vanwege de pandemie, weinig andere ontmoetingen kan hebben met de andere dames: “Maar voor nu is het goed dat we elkaar wekelijks kunnen zien.” De wereldmeiden communiceren ook via een groepsapp, met behulp van de tolk.

Tip

En E heeft nog een advies voor wereldmeiden die aarzelen of ze deel zullen nemen: “Je moet het echt doen! Het is erg leuk en gezellig. Als je eenmaal hebt ervaren hoe plezierig het samen sporten is, wil je het blijven doen. Ik twijfelde ook, maar ben heel blij dat ik me heb aangemeld!”

 

 

Meer weten?

Neem contact op met Ingrid Schulting, beweegcoach, schulting@viaviewelzijn.nl

*E wil liever anoniem blijven.