In gesprek met het Proathuus

Het Proathuus is een buurtinitiatief, opgezet door enkele enkele enthousiaste vrijwilligers, en met medewerking van Grand Café ’t Keuntje in Holten. 2 keer per week openen zij hun deuren voor iedereen die wil aan komen schuiven. Door Corona zijn de deuren tijdelijk gesloten op hun ‘normale’ tijden, maar vanaf vrijdag 17 december kunnen de vrijwilligers weer 1 keer per week een vers bakje koffie zetten voor de inwoners van Holten.

Wat is jullie initiatief en hoe zijn jullie aan de slag gegaan?

Met ’t Proathuus willen we een laagdrempelige mogelijkheid bieden om mensen, ongeacht leeftijd of achtergrond, met elkaar in contact te brengen. Uiteraard proberen wij de mensen te bereiken die, om welke reden dan ook, geen grote sociale kring hebben. Wij hebben namelijk gemerkt, tijdens de eerste lockdown in 2020 dat er ook in Holten en de buurtschappen best veel mensen zijn die weinig tot geen mensen om zich heen hebben met wie ze eens een babbeltje maakten of een kopje koffie dronken. Dat vonden we schrijnend. Al pratend en gebruik makend van ons eigen netwerk, was er relatief snel een locatie gevonden, Grand Café ’t Keuntje. Daar kunnen wij iedere dinsdag en donderdag terecht van 10:00 tot 13:00 uur, omdat het Grand Café dan gesloten is. Zo hebben we alle faciliteiten om in een gezellige omgeving mensen te kunnen ontvangen. Koffie, thee en wat lekkers worden gesponsord en onze loyale vrijwilligers doen de rest. Zo kunnen we dus kosteloos een mogelijkheid bieden voor een ieder die daar behoefte aan heeft. Er bestaan veel initiatieven in binnen- en buitenland waar een koffiehuis het centrale punt wordt van een gemeenschap. Als we dát kunnen bereiken, dan zijn we dik tevreden!

Hoe zijn jullie met BuurtKracht in aanraking gekomen?

Als je een idee zoals ’t Proathuus wilt uitwerken en opzetten, ga je kijken welke instanties er in de gemeente bestaan, die je zouden kunnen helpen om de doelgroep te bereiken. ViaVie Welzijn is zo’n organisatie, en daaraan gelinkt is BuurtKracht. Het contact was makkelijk gelegd en aangezien we hetzelfde doel voor ogen hebben vonden we elkaar al snel. BuurtKracht staat ook weer in verbinding met andere sociale initiatieven en als we allemaal met elkaar in contact zijn, wordt die kracht alleen maar groter.

Wat heeft BuurtKracht tot op heden voor jullie betekent?

Ten eerste kunnen we altijd sparren met de mensen achter BuurtKracht. Hun sociale functie en bereik is ongekend groot. Daarnaast neemt BuurtKracht onze openingstijden en berichten op social media mee in hun agenda. Zo wordt het bereik van deze berichten steeds groter. En daarnaast zorgt BuurtKracht ervoor dat ’t Proathuus ook bekend wordt bij organisaties als Buurtzorg, Carinova en andere partijen die misschien cliënten hebben waarvoor ’t Proathuus een welkome onderbreking van de week is.

Volg ze of ga langs!

Het Proathuus is te volgen op Facebook (klik hier), maar je vindt ze ook bij ons in de agenda. Daar is te vinden wanneer ze weer open gaan.

Wil je graag rechtstreeks contact? Stuur dan een mail naar proathuusholten@gmail.com of bel 06 12 82 80 12.