Kinderstraat: organiseer jij er ook één?

Het initiatief ‘Kinderstraat’ is een laagdrempelige manier om samen met je buren het samen (buiten)spelen en bewegen voor kinderen te stimuleren. Kinderen worden uitgedaagd om meer te bewegen en buiten te spelen, en hoe leuk is dat?

Maar; dan moet er natuurlijk wel ruimte dichtbij huis zijn om veilig buiten te kunnen spelen. Inwoners van Rijssen en Holten kunnen daarom van hun eigen straat voor 1 dag een ‘Kinderstraat’ maken. In een Kinderstraat is op een vooraf afgesproken tijdstip geen doorgaand verkeer mogelijk, en krijgen kinderen extra veel ruimte om lekker buiten op straat te spelen.

Kinderstraat in de praktijk

Elize (zoon van 7 jaar) en Jannie (dochter van 6 jaar) hebben in samenwerking met andere buurtbewoners/ouders en de Johan Frisoschool in Rijssen een Kinderstraat georganiseerd afgelopen woensdag 20 oktober.

De organisatie van de Kinderstraat kan via ViaVie Welzijn gebruik maken van de sportmobiel (gevuld met o.a.  basketbalmaterialen, tennisrackets, skippyballen, stelten, etc.) en eventueel een springkussen. Daarnaast bedenkt de organisatie zelf nog verschillende (spel)activiteiten naast het vrij spelen.

Zo hebben Elize en Jannie de kinderen tijdens hun Kinderstraat kennis laten maken met verschillende soorten fruit. De kinderen uit de buurt konden bij hun kraam namelijk zelf een fruitspies komen maken. Een lekkere gezonde snack als pauze tijdens het spelen!

Waarom is het voor jullie belangrijk om een bijdrage te leveren aan de Kinderstraat?

‘Wij vinden het belangrijk dat kinderen zich mogen ontwikkelen, op welk vlak dan ook. Dat de kinderen mogen zijn wie ze zijn, zonder oordeel over achtergrond of cultuur. In onze ogen is ieder kind uniek.

Tijdens de Kinderstraat kunnen we kinderen en ouders op een laagdrempelig niveau bij elkaar brengen. En door samen dingen te doen, kunnen we meer saamhorigheid krijgen.‘

‘Onze ideale Kinderstraat? Dat onze kinderen en de kinderen uit de wijk, áltijd op een veilige en leuke manier weer meer samen kunnen buiten spelen, ook buiten de georganiseerde Kinderstraat om!’

Wil jij ook een Kinderstraat?

Neem dan contact op met Joren Meijer voor meer informatie. Hij kan jou en je buurt alles vertellen over de Kinderstraat en denkt graag met je mee om de Kinderstraat tot een groot succes te maken.

Daarnaast kun je gebruik maken van o.a. standaard brieven om de buurt te informeren en enthousiasmeren. De gemeente zal op de afgesproken speeldag wegafsluiters plaatsen.

Contactpersoon
Joren Meijer
Beweegcoach
06 41 10 85 31