Mirjam Diderich

Directeur Evenmens

Waarom is jullie organisatie partner in BuurtKracht?

Evenmens Rijssen-Holten vindt het belangrijk om mantelzorgers te ondersteunen, dicht in de buurt of wijk waar zij wonen. We zien daarbij de grote meerwaarde om dit samen te doen met de vrijwilligers en de professionals in de wijk. 

Wat vind jij de grootste/mooiste prestatie van Buurtkracht tot nu toe?

De opening van de ‘Oude Plus’ aan de Roelf Bosmastraat, als plek waar buurtbewoners elkaar kunnen ontmoeten en er ruimte is voor een goed gesprek of een stukje ondersteuning, was voor mij een eerste mijlpaal voor Buurtkracht. Ik hoop dat er nog vele zullen volgen, in alle wijken en voor alle inwoners van de gemeente Rijssen-Holten. Vanuit de Oude plus ondersteunen wij onder andere inwoners met beginnende dementie en hun mantelzorgers. Zij kunnen hier wekelijks terecht om met anderen ervaringen te delen en in gesprek te gaan met elkaar, de consulent van Evenmens of de aanwezige vrijwilligers. 

Welke ambities hebben jullie nog voor/met BuurtKracht?

Veel mensen die een naaste helpen, vinden dat heel vanzelfsprekend en zien zichzelf niet als ‘mantelzorger’. Ze hebben een heel ander beeld bij die term. Hulp vragen wordt daarmee ook een stuk lastiger. Terwijl met de juiste ondersteuning mensen de zorg voor hun naaste makkelijker en ook langer kunnen volhouden. Evenmens wil daarom meer inzetten op bewustwording rondom mantelzorg. Je kunt pas goed zorgen voor een ander als je ook goed zorgt voor jezelf! Daarom hopen we dat we vanuit de samenwerking binnen Buurtkracht nog veel meer met buurtbewoners in contact kunnen treden die zorgen voor een naaste.

Hoe zou je jezelf als buurtbewoner omschrijven?

Als buurtbewoner vind ik het zelf heel belangrijk dat er meer contact ontstaat tussen mensen die in dezelfde straat of buurt wonen. Zo heb ik met mijn buren een Buren-whatsapp groep opgezet, en hebben we via deze groep besloten om samen een AED aan te schaffen en ook samen de EHBO cursus te volgen. Mooi om te zien hoe makkelijk je met een idee voor de buurt kunt komen of een vraag kan stellen en hoeveel reacties, tips en adviezen je dan binnenkrijgt. De Buiten-kerstborrel is bijna gepland. Nog even een appje sturen…